Περιβαλλοντική ευαισθησία ή περιβαλλοντική υποκρισία ; PDF Εκτύπωση
Συντάχθηκε απο τον/την Α.ΜΗΚΑ   
Παρασκευή, 21 Ιανουάριος 2011 15:22

Αντιγράφω την είδηση από το site www.infoserres.gr

"Τη λειτουργία έξι προσωρινών ΧΑΔΑ θα ζητήσουν από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Θύμιο Σώκο, οι δήμαρχοι του νομού Σερρών στη συνάντηση που θα έχουν μαζί τους την Παρασκευή (21/1) στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια συνεδρίασης της Εταιρείας Στερεών Αποβλήτων ν.Σερρών (ΕΣΑΝΣ) που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, οι δήμαρχοι θα ζητήσουν να επιτραπεί η λειτουργία έξι ΧΑΔΑ και όχι δύο όπως υπάρχει σχετική απόφαση (Σιδηροκάστρου και Ροδολίβους) έως ολοκληρωθεί ο νομαρχιακός ΧΥΤΥ στο Παλαιόκαστρο.

Οι δήμαρχοι επεσήμαναν πως δεν μπορούν να αποθέτουν τα απορρίμματα στον οργανωμένο ΧΥΤΑ του δήμου Σερρών, λόγω κόστους. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο ο δήμος Ηράκλειας (πρώην δήμοι Ηράκλειας, Στρυμονικού και Σκοτούσσης) θα χρειάζεται να καταβάλλει ετησίως στο δήμο Σερρών περίπου 850.000 ευρώ για να δέχεται τα απορίμματά του.

Την άποψη πως "το αίτημα για έξι ΧΑΔΑ στο νομό δεν θα γίνει αποδεκτό από την πολιτεία" εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΑΝΣ Ισαάκ Ρίζος.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, δεν έλλειψε η ένταση, όταν ο δημαρχος Νέας Ζίχνης Ανδρέας Δαϊρετζής, επιτέθηκε στ Δ.Σ της εταιρείας για τη μη ενημέρρωση των δημάρχων για τα θέματα που διαχειρίζεται."

Με λύπη διάβασα ότι οι 6 νεοκλεγμένοι  δήμαρχοι πρότειναν τη λειτουργία 6 ΧΑΔΑ μέχρις ότου ξεκινήσει η λειτουργία του ΧΥΤΥ επικαλούμενοι το κόστος εναπόθεσης στο ΧΥΤΑ Ν. Σερρών. Θα περίμενα μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθησία. Αλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι οι ΧΑΔΑ λειτουργούν με συνεχείς παρατάσεις και ότι από τον Ιούλιο θα έπρεπε όλοι οι Δήμοι να προχωρήσουν στή παύση λειτουργίας όλων των ΧΑΔΑ.  Ακουσα επίσης τον Αντιδήμαρχο για θέματα καθαριότητας του Δήμου Σερρών να δηλώνει σε τηλεοπτικό μέσο ότι ο ΧΥΤΑ Σερρών θα εξυπηρετεί τους οικισμούς του νέου διευρυμένου Δήμου Σερρών, ενώ γνωρίζει ότι απ' τον Περιφερειακό Σχεδιασμό (2005) προβλεπόταν η χρηματοδότηση της επέκτασης του ΧΥΤΑ Σερρών ( έργο που εντάχθηκε και είναι υπό δημοπράτηση) με σκοπό να εξυπηρετήσει το σύνολο του Νομού μεχρίς ότου λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ.

Μέχρι σήμερα οι Δήμοι Νιγρίτας, Στρυμωνικού, Στρυμώνα και Λευκώνα ήταν αυτοί που είχαν υπγράψει σύμβαση με το Δήμο Σερρών και εναπόθεταν τα αστικά απορρίμματα στο ΧΥΤΑ Σερρών με κόστος 25€/τόνο. Το ετήσιο κόστος π.χ. για το Δήμο Νιγρίτας ανέρχονταν στις 100.000 € περίπου χωρίς να συνυπολογίζεται το πρόσθετο κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων από τη Νιγρίτα στη Σέρρες. Αλλωστε οι ίδιοι δήμοι σχεδόν ( Νιγρίτας , Στρυμώνα, Εμμανουήλ Παππά ) ήταν αυτοί που πρώτοι ξεκίνησαν την υλοποίηση προγραμμάτων Ανακύκλωσης στο Νομό Σερρών.  Ο Δήμος Νιγρίτας μάλιστα σχεδόν για ένα χρόνο , μέχρις ότου υπογραφεί σύμβαση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ με Ιδιωτικο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Σέρρες , μετέφερε τα ανακυκλώσιμα αστικά απορρίμματα στο ΚΔΑΥ Νεοχωρούδας στο Ν. Θεσσαλονίκης άναλαμβάνοντας έτσι ένα πρόσθετο κόστος μεταφοράς. Είναι όμως αδιανόητο να επικαλούμαστε το "υψηλό" κόστος μπροστά στην υποχρέωση που έχουμε να διαχειριζόμαστε τα αστικά απορριμμάτα με ορθολογικότερο τρόπο και κυρίως με σεβασμό στο περιβάλλον.  Επιπρόσθετα θα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι δήμαρχοι ( αν και είμαι σίγουρη ότι το γνωρίζουν ) ότι το κόστος  εναπόθεσης στο ΧΥΤΥ όταν ολοκληρωθεί θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, τότε ποιά δικαιολογία θα επικαλεστούμε ;