Μήπως πρέπει να ανησυχούμε για την υποβάθμιση της δημοκρατίας ; PDF Εκτύπωση
Συντάχθηκε απο τον/την Α.ΜΗΚΑ   
Τετάρτη, 09 Φεβρουάριος 2011 16:55

Πολλές φορές έχω εκφράσει δημόσια την αντίθεση μου σε «ακραίες» στάσεις και συμπεριφορές που υιοθετήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις από τους «αδέσμευτους αγρότες» στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους, όμως η σύλληψη  των 6 αγροτών στις 7/2, μας μετέφερε πολλά χρόνια πίσω και κυρίως μου προκάλεσε φόβο και απογοήτευση γιατί στην πραγματικότητα οι συγκεκριμένες τακτικές υπονομεύουν την ίδια τη δημοκρατία.

Όποια αντίρρηση μπορεί να έχει κανείς με τις κινητοποιήσεις των αγροτών δεν μπορεί παρά να μην συμφωνήσει ότι το κατηγορητήριο σε βάρος των 6 αγροτοσυνδικαλιστών  είναι  σαθρό.  Απαγορεύεται δηλαδή να κινούνται τρακτέρ σε αγροτικούς παράδρομους ; Διότι όσοι αγρότες συνελήφθησαν κινούνταν σε παράδρομο και δεν είχαν προχωρήσει σε αποκλεισμό των συνόρων.

Είναι ιδιαίτερα λυπηρό, να στηρίζουν το κατηγορητήριο στο άρθρο 11 παρ. 1 του Συντάγματος κατά το οποίο «Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ησύχως και αόπλως». Είμαι σίγουρη ότι την στιγμή της σύλληψης οι αγροτοσυνδικαλιστές και ησύχως συνέρχονταν και άοπλοι ήταν.

Δυστυχώς στο 2011, σε μια υποτίθεται δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα, οι δημόσιες συναθροίσεις ρυθμίζονται ακόμη από δύο παλαιά και ανεπαρκέστατα χουντικά νομοθετήματα, το ν.δ. 794/1971 περί δημοσίων συναθροίσεων και το β.δ. 269/1972 που εκδόθηκε εις εκτέλεσίν του περί εγκρίσεως του κανονισμού διαλύσεως δημοσίων συναθροίσεων.

Παράλληλα, πολλά από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας επιμένουν να παρουσιάζουν την είδηση μονομερώς, σχεδόν κάθε αναφορά τους στις κινητοποιήσεις των αδέσμευτων αγροτών συνοδεύεται από τον επιθετικό προσδιορισμό «γαλάζιοι» αγροτοσυνδικαλιστές, στοχεύοντας στην πραγματικότητα στην απαξίωση της οποιαδήποτε κινητοποίησης, λες και τα αιτήματα έχουν «χρώμα».  Άλλωστε μ΄ αυτή την μονομερή προπαγάνδα των ΜΜΕ  ψηφίζονται κάθε μέρα δεκάδες μέτρα που σε κάθε άλλη περίπτωση θα χαρακτηριζόταν άδικα, αντικοινωνικά , αντιλαϊκά.

Μήπως λοιπόν πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε, μήπως πρέπει να γίνουμε λίγο ποιο καχύποπτοι σε ότι μας παρουσιάζεται ; 'Εχουμε χρέος να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.