Δημοτική Ανανεωτική Κίνηση - Αγγελική Μήκα
Περί αμοιβών των αιρετών ο λόγος PDF Εκτύπωση
Συντάχθηκε απο τον/την Δ.ΧΥΤΑΣ   
Παρασκευή, 07 Οκτώβριος 2011 17:43

Με τον κίνδυνο να χαρακτηριστώ λαϊκιστής και να εισπράξω την χλεύη των άμεσα ωφελούμενων όπως έγινε και κατά τη συνεδρίαση της 29ης Σεπτεμβρίου του Δημοτικού Συμβουλίου Βισαλτίας, νιώθω υποχρεωμένος να διατυπώσω και δημόσια μια πάγια θέση μου που αφορά στις αμοιβές των αιρετών. Το θέμα δεν είναι καινούργιο, τα πρώτα χρόνια της «άνοιξης» στην αυτοδιοίκηση θεσπίστηκε μια συμβολική αντιμισθία για την κάλυψη πραγματικών εξόδων των αιρετών, στη συνέχεια αυτό έγινε χαρτζιλίκι για να καταλήξει τα τελευταία χρόνια της «παράκρουσης» σε κανονική μισθοδοσία με υψηλές μάλιστα αμοιβές ακόμη και για τους πρόεδρους των νομικών προσώπων των δήμων με επιχειρήματα του τύπου ότι «αποτελούν θέσεις ευθύνης που απαιτούν καθημερινή παρουσία και διάθεση χρόνου», μα αυτό το ρόλο δεν διεκδίκησαν ζητώντας την ψήφο μας; τα μεγάλα λόγια για ανιδιοτελή προσφορά για το κοινό καλό πήγαν περίπατο;

Περισσότερα...
 
Έλλειμμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας από την παρούσα δημ. Αρχή PDF Εκτύπωση
Συντάχθηκε απο τον/την ΒΑΓΙΑ ΜΠΙΖΟΓΛΟΥ   
Δευτέρα, 13 Ιούνιος 2011 17:58

Με αφορμή τις δηλώσεις του Δημάρχου κ. Καλαϊτζή σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι , άκουσα μεταξύ άλλων για την περιβαλλοντική ευαισθησία που με τόσο στόμφο και λεονταρισμό δήλωνε πως έχει η νύν δημοτική αρχή .

Επειδή θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει μέτρο σύγκρισης σε τέτοια θέματα , τολμώ και αναρωτιέμαι , άραγε που είναι αυτή η περίσσεια περιβαλλοντικής ευαισθησίας που λέτε ότι διαθέτετε όταν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ( 5η Ιουνίου) δεν κάνατε ΄΄ τον κόπο ΄΄ να συντάξετε ένα Δελτίο Τύπου πέντε γραμμών ,όχι εσείς αλλά οι αντιδήμαρχοί σας ή ειδικοί σύμβουλοί σας , ( οι οποίοι είναι και αρκετοί και καλά αμειβόμενοι ως μαθαίνουμε ) , όταν δεν κάνατε κάποια περιβαλλοντική δράση όπως συνήθιζε να κάνει η προηγούμενη δημοτική αρχή σε συνεργασία με τα σχολεία ενεργοποιώντας τα παιδιά ; Από το 2007 το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νιγρίτας και κάθε χρόνο αναλάμβανε στο πλαίσιο και με αφορμή την ημέρα Περιβάλλοντος να παρουσιάζει εικαστικά δρώμενα στα παιδιά , θεατρικές παραστάσεις , συζητήσεις από ειδικούς γεωπόνους και προσφορά φυτών .

Που είναι η περιβαλλοντική ευαισθησία κ. Δήμαρχε όταν εσείς ο ίδιος δηλώσατε στην ίδια εκπομπή ότι λόγω οικονομικού οφέλους στον πρώην Δήμο Βισαλτίας δουλεύατε με εργολαβίες για την συγκομιδή και καθαριότητα του Δήμου σας και πηγαίνατε τα σκουπίδια σας στις ενεργές χωματερές σας , ενώ αντίθετα από 1/1/2009 η προηγούμενη δημ. Αρχή έχει σταματήσει τη λειτουργία του μοναδικού ΧΑΔΑ στη Νιγρίτα με αποτέλεσμα ο χώρος να έχει εξυγιανθεί ολοκληρωτικά.

Αρα επιλέξατε την εύκολη λύση, προκειμένου να εξοικονομήσετε χρήματα (σύμφωνα με τα λεγόμενά σας ) σε αντίθεση με τον πρώην Δήμο Νιγρίτας ο οποίος διέθετε και συνεχίζει να διαθέτει μόνιμο τεχνικό προσωπικό και όχι εργολάβους (που σημαίνει περισσότερα έξοδα μισθοδοσίας, εργατοώρες, έξοδα κίνησης και συντήρησης οχημάτων) κατά συνέπεια μεγαλύτερο κόστος από τον πρώην Δήμο Βισαλτίας .

Λέτε ότι λειτουργείτε δημοκρατικά με ανοιχτές διαδικασίες , μόνο κάτι τέτοιο δεν βλέπουμε να συμβαίνει , όλοι όσοι παρακολουθούν τα δημοτικά συμβούλια διαπιστώνουν ότι πάντα και εντέχνως στις ερωτήσεις που σας υποβάλλονται απαντάτε με μισόλογα και γενικότητες που αντί να διαφωτίζουν συσκοτίζουν χωρίς ποτέ να δίνετε ξεκάθαρη απάντηση .

Οι πολίτες κρίνουν.

 

Μπίζογλου Βάγια

Δημότης Νιγρίτας

 
Το “καλό” παιδί PDF Εκτύπωση
Συντάχθηκε απο τον/την Δ.ΧΥΤΑΣ   
Δευτέρα, 06 Ιούνιος 2011 09:12

Αλίμονο αγαπητοί συνδημότες αν εμείς που είμαστε οι εκλεγμένοι, οι αιρετοί που έχουμε επιλεγεί από εσάς να διοικούμε και να εκπροσωπούμε την τοπική μας κοινωνία, δίνουμε πρώτοι το κακό παράδειγμα.

Αλίμονο στην κυριολεξία, αν είμαστε πρώτοι οι κακοπληρωτές και αν φορτώνουμε τις δικές μας δαπάνες στους οργανισμούς για τους οποίους ζητάμε την εμπιστοσύνη σας να διοικήσουμε.

Περισσότερα...
 
Υπέρμετρος λανθάνων επιζήμιος τοπικισμός PDF Εκτύπωση
Συντάχθηκε απο τον/την Α.ΜΗΚΑ   
Πέμπτη, 05 Μάιος 2011 17:26

Με αφορμή  μια ψηφοφορία από τις πολλές που  ανεβάζουν στα  «social media»  οι φίλοι του διαδικτύου  με θέμα  «το καλύτερο χωριό» παρατήρησα ότι οι περισσότεροι όπως ήταν φυσικό απαντήσαμε με την καρδιά και όχι με αντικειμενικά κριτήρια ψηφίζοντας ο καθένας ξεχωριστά το χωριό του ως καλύτερο , τελικά σε όλους μας υποβόσκει ένας λανθάνων τοπικισμός, η αλήθεια είναι ότι αν θέλεις να είσαι αντικειμενικός  θα βρεις πολλές   φυσικές  ομορφιές  σε όλα τα χωριά μας,  οι οποίες όμως δεν συγκροτούν ένα ενιαίο φυσικό ή δομημένο σύνολο υψηλής αισθητικής που θα μπορούσε να αποτελέσει τουριστικό προορισμό, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις ανεξέλεγκτες ανθρώπινες παρεμβάσεις και στην έλλειψη  χωροταξικού σχεδιασμού, πολιτικής γης και πολεοδόμησης  άλλα και έλλειψη οράματος  των  πολιτικών που συνετέλεσαν  στην υποβάθμιση του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας.

Περισσότερα...
 
Εκατόν πενήντα μέρες χαμένες PDF Εκτύπωση
Συντάχθηκε απο τον/την Α.ΜΗΚΑ   
Πέμπτη, 19 Μάιος 2011 08:52

 

Αφού τις πρώτες 150 μέρες η Δημοτική αρχή του Δήμου Βισαλτίας, ανέπτυξε το <<στρατηγικό>> της σχέδιο για την τοπική ανάπτυξη όπως προεκλογικά είχε δεσμευθεί, αφού έλυσε βασικά ζητήματα λειτουργικής οργάνωσης για την εξυπηρέτηση των πολιτών στις 27 κοινότητες που συγκροτούν το νέο Δήμο Βισαλτίας, έρχεται ως καταλύτης όπως αναφέρει στο Δελτίο Τύπου να συμβάλλει στην ενημέρωση των πολιτών για την «οικονομική κρίση, το δημόσιο χρέος και το μνημόνιο».

Με αγωνία λοιπόν περιμένουμε τις προτάσεις της δημοτικής αρχής για την έξοδο της χώρας από την ύφεση αλλά κυρίως για το «ξεπέρασμα της παθητικότητας και της ιδιώτευσης» όπως αναφέρει το ίδιο δελτίο τύπου, άλλωστε στο διάστημα που πέρασε πληθώρα ήταν η διατύπωση προτάσεων για τα ζητήματα που αφορούν την τοπική μας κοινωνία:

Ζητήσαμε από το Δήμαρχο να συγκαλέσει π.χ. έκτακτη διαβούλευση με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολικών μονάδων που πρόκειται να καταργηθούν ( Δημοτικά σχολεία Ανθής, Βέργης, Ιβήρων , Γυμνάσια Τερπνής, Σιτοχωρίου, Δημητριτσίου ) πριν την έκδοση απόφασης από το Υπουργείο Παιδείας με στόχο να αναδειχθούν οι τεχνικές αδυναμίες των σχολικών μονάδων υποδοχής και να συγκροτηθεί μια τεκμηριωμένη πρόταση προς το Υπουργείο που να έχει την ευρεία αποδοχή, πρόταση που είχε ζητηθεί εγγράφως από το Υπουργείο να υποβληθεί μέχρι 25/2/2011. Όταν δε ζητήσαμε από τον Δήμαρχο να μας κοινοποιήσει το έγγραφο με την πρόταση του Δήμου Βισαλτίας, την οποία ο ίδιος υπέβαλε όπως μας είπε, στην Υπουργό κατά τη διενέργεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο στις 28/2 με θέμα τις συνενώσεις και στην οποία παρέστη ο Δήμαρχος, μας υποσχέθηκε ότι θα μας τη διανέμει κατά την επόμενη συνεδρίαση, πολλές συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν από εκείνη την ημέρα όμως προφανώς η επιστολή αποτελεί απόρρητο έγγραφο ή οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουμε δικαίωμα ενημέρωσης.

Περισσότερα...
 
Φοβίζει η διεύρυνση της δημοκρατίας PDF Εκτύπωση
Συντάχθηκε απο τον/την Α.ΜΗΚΑ   
Τετάρτη, 09 Μάρτιος 2011 16:38

Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθούμε τους τελευταίους δύο μήνες την αδυναμία των συλλογικών οργάνων των «καλλικρατικών» δήμων σε όλη την Ελλάδα να αναδείξουν πρόσωπα για την θέση του «συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης».

Με το άρθρο 77 του Ν. 3852/2010, ο νομοθέτης εισάγει το θεσμό του “συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης” για τους δήμους με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων, στη διάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης δίνοντας τη δυνατότητα διαμεσολαβητικής επίλυσης των προβλημάτων που μπορεί να υπάρξουν από την κακοδιοίκηση κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων των δημοτικών υπηρεσιών, θεσμός που ήδη λειτουργεί εδώ και δεκαετίες σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ο νομοθέτης θέλοντας να καταδείξει τα κύρια πρωταρχικά χαρακτηριστικά που οφείλει να παρουσιάζει ένας διαμεσολαβητής αυτά της αμεροληψίας, της αντικειμενικότητας και της ανεξαρτησίας από την εκάστοτε διοίκηση του Δήμου, προβλέπει την επιλογή από τα 2/3 των μελών του Δημοτικού συμβουλίου, κατόπιν προκήρυξης, ενός «προσώπου εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας».

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL